Hup naar buiten! 8 tips om te doen met kids

Gepubliceerd op 4 juli 2023 om 18:29

Rode wangen en een geconcentreerde blik: maak de avonturier in je kind wakker. Op ontdekkingsreis in de frisse buitenlucht! Sportieve uitjes, wandelingen en expedities voor nieuwsgierige, actieve kinderen: er is buiten zó veel te doen.

Tip 1 Blotevoetenpaden

 

Schop je schoenen uit en ga de uitdaging aan! Wandel over zachte en harde ondergronden, over boomschorsen, kiezels en modder. Door heel Nederland zijn diverse leuke en avontuurlijke blotevoetenpaden te vinden. Geloof ons; dit is een verrassing voor je voeten!

 

Tip 2 Mountainbiken

 

Hellinkje op, hellinkje af, door een kombochtje racen, een boomstammetje tackelen: mountainbiken is fietsen voor gevorderden. En kinderen zijn er verbazingwekkend goed in, jij vast ook! In Nederland liggen heel veel mountainbikeroutes, van licht tot moeilijk. Nog nooit gedaan? Kies op MTBroutes.nl een route die niet al te moeilijk is. Vaak geldt: hoe minder sterren een route krijgt, hoe eenvoudiger die is. Kijk bij de reacties van andere mountainbikers voor hun ervaringen met de route. Of doe een clinic, bijvoorbeeld bij mtbclinic.nl in Velp. Lokale mountainbikeverenigingen organiseren ook wel eens clinics voor kinderen. In Ede is een speciaal mtb-parcours voor kinderen geopend, 4,5 km lang en met weinig hoogteverschillen
Voor alle leeftijden en niveaus. Fietshelm onmisbaar!

Tip 3 Dieren spotten

 

Wat is er nou leuker dan dieren? Die bijzondere wezens waarmee wij de aardbol delen? Toch zien we ze niet zo vaak van dichtbij, behalve huisdieren dan. Weet jij waarom varkens zo graag in de modder liggen? Of hoe je konijnen kunt knuffelen en verzorgen, zonder dat je ze per ongeluk pijn doet? Ga eens naar een boerderij waar je dieren van dichtbij kunt zien en kunt misschien wel kunt meehelpen met het verzorgen.

 

Liever close-up met wilde dieren? Maak er dan een avontuur van, tússen de dieren. Dat kan in Safaripark Beekse Bergen en op expeditie in Zooparc Overloon.
Voor kinderen van alle leeftijden.

Tip 4 The sky is the limit

 

Het fantastische hoogtepunt van elke wandeling in de natuur: een uitkijktoren! Gelukkig staan er heel veel in Nederland en de meeste zijn gratis. Neem de uitkijktoren op Kootwijkerzand, met uitzicht over de grootste zandverstuiving van West-Europa. Of op de Boersberg in Doorwerth, langs de Rijn. Boven op de ruim 60 meter hoge stuwwal. Je hebt een geweldig uitzicht over de uiterwaarden tot ver in de Betuwe. Nog meer: de watertoren in de Wieden, de Emmapiramide in Rozendaal en natuurlijk het Boomkroonpad in Borger (entreeprijs). Daar wandel je tussen de boomkruinen door. De hoogste uitkijktoren is die op de Vaalserberg. Deze Wilhelminatoren staat op 322 meter hoogte en is zelf ook nog eens 34 meter hoog. Echt tóp: je kunt over een skywalk van glas lopen, waar je doorheen, naar beneden kunt kijken! Meer over de wandelingen en uitkijktorens vind je bij Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.
Voor alle leeftijden

 

Tip 5 Struinen langs de rivieren

 

Waden door het water en het hoge gras, vlinders en insecten bestuderen op de bloemen en struiken, grillige stukken drijfhout zoeken langs de vloedlijn. Ondertussen kijken waar de koninkpaarden die grazen en daarna lekker picknicken op een strandje. De o zo Nederlandse uiterwaarden zijn een feest voor iedereen met ook maar een greintje gevoel voor avontuur. Het boekje 'Struinen langs de rivier; Ontdek de Nederlandse wildernis' kun je kopen, óf gratis downloaden op de site van stichting ARK Natuurontwikkeling. Je vindt daar nog veel meer informatie, bijvoorbeeld over waterdieren, zaden en vruchten, dode dieren (Dood doet leven), bevers en wolven. Vaak gratis te downloaden. Als het aan ARK ligt, komt er nog veel meer natuur waar je vrij mag ronddwalen.
Deze activiteit kun je zelf aanpassen aan de leeftijd en mogelijkheden van je kind. Wees voorzichtig in de buurt van open water.

 

Tip 6 Lekker blubberen in de natuurspeeltuin

 

Niet voor watjes! Op het eiland Tiengemeten kun je 'in het wild' spelen op een 4,5ha groot terrein met bomen, beekjes, bloemen, blubber en beesten. Er is een Ukkie-eiland voor de piepjonge avonturiers. Kinderen met een beperking kunnen ook in de modder plonzen en er zijn wandelroutes (half verhard) die alle zintuigen prikkelen: geuren, voelen en geluiden. Speciale rolstoel beschikbaar. Ouders kunnen er schuilen op het terras... Speelnatuur Oud Groevenbeek bij Ermelo is ook zo'n waterrijk speel- en ontdekparadijsje, vergelijkbaar met Tiengemeten. Nationaal Park Alde Feanen heeft een spetterende piratenspeeltuin ‒ droge kleren mee! Voor kinderen van alle leeftijden

 

Meer over TiengemetenOud Groevenbeek en de Alde Feanen

 

Tip 7 Kabouterpaden

 

Wist je dat in de bossen van Staatsbosbeheer kabouters wonen? Tenminste, dat denken we, want buiten kom je hun sporen overal tegen. Kleine voetafdrukken in het zand, geplet gras van een middagdutje. Je ontdekt het op een van onze kabouterpaden. Echt waar!

 

Kabouterpaden zijn leuke en leerzame speurtochten voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Ze gaan getooid met rode puntmuts en rugzakje buiten op zoek naar kaboutersporen en voeren opdrachten uit. Bij het voltooien van het Kabouterpad ontvangen ze een Kabouterdiploma. Alle materialen mogen ze daarna mee naar huis nemen. 

 

Het Kabouterpad is ook heel erg leuk als kinderfeestje of als activiteit met de klas. Bij elk Kabouterpad staat wat mogelijk is en vind je contactgegevens. 

Tip 8 Spannend avontuur (klimmen)

 

Echt iets voor fanatieke gamers die altijd next level willen: Niet gewoon wandelen, maar jezelf zien te redden in het bos. Niet in een flauwe game, maar in het echie! Bijvoorbeeld in een klimbos. Klauter, klim en kruip op grote hoogte van de ene naar de andere boom. Over een touw of over boomstammen, met een échte afgrond onder je voeten.

 

Wandelen met kinderen? Wandelsandalen of wandelschoenen zijn super handig. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn, check hier goede maar goedkope kinderwandelschoenen. Wandelen is nog leuker met een kinderverrekijker en/of kindercamera. Ga in de herfst eens op pad met een paddenstoelengidsje. Van april tot september heb je kans op teken, gebruik tekenspray met deet.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.